top of page

Hans Nieuwenhuis - Opera regisseur

Hans Nieuwenhuis studeerde Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam maar besloot uiteindelijk te kiezen voor een loopbaan in het theater. Hij werkte de afgelopen 40 jaar als acteur, schrijver, presentator, decor, licht- en kostuumontwerper maar vooral als operaregisseur. Hij debuteerde in 1979 bij De Nederlandse Opera (DNO) als zelfstandig operaregisseur en was tot 1984 vast verbonden aan de regie-afdeling van die instelling. Bij DNO ensceneerde hij onder meer La Bohème, Parsifal, Die lustigen Weiber von Windsor, Rita (Donizetti) en The Old Maid and the Thief (Menotti). Zijn internationale loopbaan ging van start in 1981 toen hij in Verenigde Staten de Amerikaanse première regisseerde van Philip Glass' Satyagraha voor de Brooklyn Academy of Music in New York en het Art Park Festival in Lewiston .

 

Na zijn debuut in de Verenigde Staten regisseerde Nieuwenhuis meer dan 100 verschillende opera producties in alle delen van de wereld. Hij werkte als regisseur voor het Holland Festival, Opera Forum (thans: Nederlandse Reisopera), Opera Zuid in Maastricht, Muziektheater Transparant in Antwerpen, de Opéra de Nice in Frankrijk, de Canadian Opera Company in Toronto, de San Francisco Opera, de Manitoba Opera in Winnipeg, L’Opéra de Montreal, Opera Colorado in Denver, Long Beach Opera in California, Hawaii Opera Theatre, Western Opera Theater, Opera Omaha in Nebraska ,het Lincoln Center in New York, Pacific Opera Victoria (British Columbia, Canada), Bangkok Opera, Opera Vietnam en vele andere opera bedrijven en festivals in Europa, Azië en Noord Amerika.

 

Hans Nieuwenhuis werkte samen met vele befaamde dirigenten waaronder Richard Bonynge, Christopher Keene , Edo de Waart, Hans Vonk, Nicholas McGegan, Jean Fournet and Ton Koopman. Recente projecten waren onder meer: Dido and Aeneas voor Opera Zuid in Maastricht en L’Opera Royal de Wallonië in Luik, Mozart’s Nozze di Figaro voor Hawai Opera Theatre, Die Fledermaus voor de Staatsopera van Bourgas in Bulgarije, Mozart’s Cosi fan tutte voor Opera Studio Nederland en La Voix Humaine voor MAPA studio’s in Haarlem. Voor de komende seizoenen staan regieprojecten op stapel in Canada, China en de VS.

 

Sinds 1980 heeft Hans Nieuwenhuis vaak gewerkt met jonge operazangers. Hij doceerde en regisseerde voor belangrijke conservatoria, universiteiten en ‘Young Artists Programs’, in de Verenigde Staten en Canada waaronder het befaamde Merola Programma van de San Francisco Opera, het Curtis Institute of Music in Philadelphia, Yale University in New Haven, Michigan University in Ann Arbour en McGill University in Montreal. Ook door conservatoria in Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Chengdu, Yinchuan (China) en het Tchaikovsky Conservatorium in Moskou werd hij gevraagd als regisseur en docent. Tevens was hij vele jaren verbonden als vaste gastdocent aan de Opera Studio van het New National Theater in Tokyo.

 

Daarnaast heeft Nieuwenhuis Masterclasses Presentatie- en auditietechniek gegeven in Nederland, de VS, Thailand, Rusland, Duitsland, Estland, Hongarije, Kroatië, Italië, Frankrijk, Canada, België, Japan en China. Hans Nieuwenhuis wordt regelmatig gevraagd als jurylid bij belangrijke wedstrijden voor jonge zangers en fungeerde de afgelopen 15 jaar als zodanig bij het Belvedere Wettbewerb in Wenen, het Marmande Concours in Frankrijk, de competitie van de Arena di Verona, de Jeunes Ambassaseurs Lyrique in Montreal, de Klaudia Taev Competitie in Estland en de Izmir Competitie in Turkije.

 

Hij was in 1990 oprichter en gedurende 21 jaar Algemeen Directeur van Opera Studio Nederland. In die periode hebben vele Nederlandse jonge operazangers die deel uitmaakten van dit programma een succesvolle nationale en internationale start gemaakt als professioneel zanger. Sinds 2013 is Nieuwenhuis algemeen directeur van een internationaal instituut: de Orfeo Foundation. Deze instelling adviseert en begeleidt jonge zangers, regisseurs en dirigenten uit vele landen bij de opbouw van een carrière in de internationale theater- en opera wereld.

 

In 2012 werd Hans Nieuwenhuis koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten: hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

September 2016

 

www.hansfmnieuwenhuis.nl

bottom of page